Stresslesser
Het doel van de training is om te leren omgaan met spanning en stress.
De deelnemers leren om met het spannings- en stressmodel en 5 eenvoudig te onthouden handvatten, stress op te merken en terug te dringen.
Daardoor is het snel toe te passen in de praktijk en het blijkt dat de training werkt.
91% van de deelnemers ervaart direct effect
Indeling van de training Stresslesser
Deel 1
Wat is ontspanning, spanning en stress en hoe ermee om te gaan?
Stresslesser, omgaan met spanning en stress begint met wat ontspanning is. Dit is de basis en loopt als rode draad door de training. Vervolgens wordt het spannings- en stressmodel behandeld. Dit model geeft op een concrete manier inzicht in spanning en stress. Het aanleren van dit model gaat op een interactieve manier.
Praten over de oorzaken van stress kan soms beladen zijn. Om de sfeer ontspannen en de stof behapbaar te houden, wisselen we de inhoud af met games.
We gaan het ook niet hebben over waarom stress zo slecht is, we houden het luchtig en licht. De theorie uitleggen en daarna aan de slag, is het uitgangspunt. De deelnemers gaan interactief aan het werk en worden voortdurend uitgedaagd om mee te denken.
Deel 2
Oefenen en toepassen
De deelnemers gaan het spannings- en stressmodel toepassen. Nu de deelnemers weten wat ontspanning is en het spannings- en stressmodel eigen is gemaakt, gaan ze aan de slag door het geleerde toe te passen.
Om ontspanning, spanning en stress inzichtelijk te maken worden stressvolle situaties nagebootst. Dit kan door middel van een rollenspel. Hierbij wordt er geoefend met een praktijksituatie met behulp van een trainingsacteur.
De inzet van een ervaren trainingsacteur zorgt dat de situatie de realiteit benadert. De trainingsacteur is bovendien gespecialiseerd in spanning en stress. Daarnaast zijn we gebrand op heldere en concrete feedback, in relatie tot spanning en stress.
Deel 3
Hoe kun je stress voorkomen?
In het laatste deel leren de deelnemers hoe stress te voorkomen is. Eerst komt het onderdeel gezond leven aan bod. Daarna leren de deelnemers hoe een concreet doel te stellen.
De deelnemers passen de theorie toe door een persoonlijk doel te stellen en visualiseren hoe ze in een stressvolle situatie willen reageren.
De visualisatie zorgt dat de nieuwe manier van reageren wordt verankerd.
Tijdsduur
- Deel 1 duurt anderhalf uur, gevolgd door een pauze.
- De duur van deel 2 hangt af van het aantal deelnemers. Het oefenen met een casus duurt ongeveer 20 minuten per deelnemer. Ieder uur volgt er een korte pauze.
- Deel 3 duurt ongeveer drie kwartier.
Na afloop krijgen alle deelnemers een samenvatting van de training opgestuurd.
Wilt u ook leren omgaan met spanning en stress?
Wilt u weten wat deze training voor u kan betekenen? Neem contact op voor meer informatie.
Mooie woorden van deelnemers
Dit zeggen anderen over de training:
"Ik slaap en eet beter!"
"Ik heb geleerd om binnen 2 minuten stress weg te nemen, gewoon door wat ik in de training leerde! En dat is heel belangrijk voor mij!"